Showing posts with label Troubleshooting Tips. Show all posts
Showing posts with label Troubleshooting Tips. Show all posts

Thursday, June 27, 2013

Using the customized OIF.ear file in 11g

This is regarding OIF 11g environment. There are 2 OIF servers in a cluster. Typically when OIF application is customized the updated oif.ear has to be moved to the location $ORACLE_IDM_HOME/fed/install (I have made changes to web.war present in oif.ear. To make changes to oif.ear don't unzip or extract it, just open it using zip tools and make the changes and save the ear file). If the OIF cluster instances are in different servers, then oif.ear has to be placed in all the other servers too.

Delete the files present in the locations $WL_DOMAIN/servers//tmp/_WL_user/OIF_11.1.1.2.0 in all OIF server instances.

Restart the OIF managed servers. Access the OIF application and observe the changes. It has not reflected in my case. I spent a lot of time figuring out the locations where oif.ear is present and making sure whether changes are reflected. Finally I identified that WebLogic staging directory is where the OIF application is moved to and is holding old oif.ear.

So I copied the oif.ear to staging directories of all OIF instances and removed the files under $WL_DOMAIN/servers//tmp/_WL_user/OIF_11.1.1.2.0 and restarted the OIF server instances. I am glad that everything worked!!

Tuesday, August 31, 2010

Oracle Access Manager integration with BPEL worklist

This is a new task that I accomplished recently with lots of ups and downs. The objective is to achieve Single Sign-on or authentication of BPEL worklist using Oracle Access Manager.

The various component versions are:
1. OAM 10.1.4.3
2. BPEL Process Manager 10.1.3.4
3. Oracle Single Sign-on 10.1.4.3

There are 2 ways to integrate OAM with BPEL.
1. Direct integration using Access SDK
2. Using Oracle Single Sign-on

I followed the second approach as our environment is AIX and Access SDK is not availble for AIX servers. However, I would suggest first approach as OSSO is not a strategic product for single sign-on from 11g onwards and no further development will be carried upon OSSO.

Integration Process:
I am writing the procedue for integration using second approach.
The integration is divided into 2 bits. OSSO integration with BPEL and OSSO integration with OAM.
I have posted here in detail about the BPEL-OSSO integration. OSSO integration with OAM is avaiable in oracle by example here.

The hiccups and troubleshooting tips I used in this integration process are written here 1, 2.

Thursday, February 25, 2010

Troubleshooting SSPI Integration

Hi all,
This time I would like to post the troubleshooting tips for issues that I have come across with the SSPI integration of Oracle Access Manager. I have given most probable solutions for the errors and it may differ based up on environment and approach followed. This is applicable for WebLogic servers till 10.3.0 and not for WebLogic 10.3.1 and higher.
1. Error: 
Problem invoking WLST - Traceback (innermost last):
File “D:\wlsConnector\NetPointSecuProvForWeblogic\setupNetPointRealm_wl92.py”,
line 187, in ?
File “D:\wlsConnector\NetPointSecuProvForWeblogic\setupNetPointRealm_wl92.py”,
line 154, in create_AuthenticationProvider_14
java.lang.AssertionError: java.lang.reflect.UndeclaredThrowableException
at weblogic.descriptor.internal.AbstractDescriptorBean._createChildBean(
AbstractDescriptorBean.java:748)
at weblogic.management.security.RealmMBeanImpl.createAuthenticationProvi
der(RealmMBeanImpl.java:581)
Scenario: While running this setupNetPointRealm_wl92.cmd.
Solution:  Weblogic Security Provider policy domain would be existing already in the OAM. So delete that policy domain and run the setupNetPointRealm_wl92.cmd again.
2. Error:
File “D:\oracle\OAM\wlsConnector\NetPointSecuProvForWeblogic\setupNetPointReal
m_wl92.py”, line 187, in ?
File “D:\oracle\OAM\wlsConnector\NetPointSecuProvForWeblogic\setupNetPointReal
m_wl92.py”, line 154, in create_AuthenticationProvider_14
java.lang.AssertionError: java.lang.NoClassDefFoundError: com/oblix/access/ObCon
fig
at weblogic.descriptor.internal.AbstractDescriptorBean._createChildBean(
AbstractDescriptorBean.java:748)
at weblogic.management.security.RealmMBeanImpl.createAuthenticationProvi
der(RealmMBeanImpl.java:581)
Scenario: While running setupNetPointRealm_wl92.cmd, it has thrown the error NoClassDefFoundError of com/oblix/access/ObConfig.
Solution: Check if the jars path is specified correctly in setDomainEnv.cmd and examine if there are misquotes (”) in the cmd file.
3. Error: Malformed \uxxxx encoding
Scenario: Running the runDeployerTool.cmd resulted with that error
Solution: While modifying changes to NetPointWeblogicTools.properties, open it in notepad instead of editplus  and change the schemes.
Also, replace \ with /
4. Error: 
D:\wlsConnector\NetPointSecuProvForWeblogic\oblix\tools\npWLTools>D:/bea/jdk160_05/bin/java com.oblix.weblogic.tools.NetPointPolicyDeployer orcladmin password
Using /D:/wlsConnector/NetPointSecuProvForWeblogic/oblix/tools/npWLTools/NetPoin
tWeblogicTools.properties
OB_InstallDir:D:/wlsConnector/NetPointSecuProvForWeblogic
Error 11004, oamhost.domain.com:6021Error 11004, oamhost.domain.com:6021Error 11004,  oamhost.domain.com:6021Error 11004, oamhost.domain.com:6021
Access SDK ( AM API) initialize failed, please check log file for error messages
and re-run NetPointPolicyDeployer
Scenario: While running the tool runDeployerTool.cmd to create weblogic policy domain.
Solution: Check if you are able to ping oamhost.domain.com machine. It could be connectivity issue.

Monday, February 1, 2010

Troubleshooting tips for LDAP command line tools

This post will talk about the problems and solutions that arises when LDAP command line tools are run for various scenarios.

Error:unable to locate message file: ldap.msb
Scenario: When you run any ldap tools like ldapmodify, ldapadd, ldapbind etc.,
Solution: Set the ORACLE_HOME env variable as shown below.
server@hostname homedir$ export ORACLE_HOME=/u01/orasoft/Oracle/Middleware/idm/Oracle_IDM1
server@hostname homedir$  echo $ORACLE_HOME
/u01/orasoft/Oracle/Middleware/idm/Oracle_IDM1

Now execute the ldap commands as shown below.
server@hostname homedir$ /u01/orasoft/Oracle/Middleware/idm/Oracle_IDM1/bin/ldapbind -h hostname -p 389 -D cn=orcladmin -w password
bind successful

Thursday, January 7, 2010

Caveats & Bugs identified while installing OAM on Linux

Ensure that following conditions are met while installing OAM on linux. Typically you will face issue after webpass installation while starting HTTP Server.
OAM 10.1.4.3:
1. While starting OIS Server
Error:
/disk1/oracle/Middleware/OAM/identity/oblix/apps/common/bin/ois_server: error while loading shared

libraries: libdl.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
rm: error while loading shared libraries: libc.so.6: cannot open shared object file: No such file or

directory
OIS Server started with pid: 21290
[oracle@ATL2-LNX01 bin]$ /bin/sh: error while loading shared libraries: libdl.so.2: cannot open shared

object file: No such file or directory

Solution: comment out all the lines where it is setting LD_ASSUME_KERNEL to 2.4.19 in start_ois_server

script OR run the script start_ois_server_nptl.

2. gcc libraries incompatibilty
Error:
/disk1/oracle/Middleware/WebTier/ohs/bin/apachectl startssl: execing httpd
httpd.worker: Syntax error on line 1047 of

/disk1/oracle/Middleware/WebTier/instances/instance1/config/OHS/ohs1/httpd.conf: Cannot load

/disk1/oracle/Middleware/OAM/ohswebpass/identity/oblix/lib/libgcc_s.so.1 into server:

/disk1/oracle/Middleware/OAM/ohswebpass/identity/oblix/lib/libgcc_s.so.1: wrong ELF class: ELFCLASSS32

Solution: libgcc_s.so.1 will be present in /usr/lib64 or /lib64 directories. So should copy those gcc lib

into the oblix lib location.
Similarly copy libstdc++.so.5 from OS binaries.


OAM 10.1.4.2:
1. Open the httpd.conf file and comment the perl module as shown below.

 #LoadModule perl_module        libexec/libperl.so

2. Add Kernel param value in OHS/opmn/conf/opmn.xml file as shown below.
                        
               

               
           
               
               

           
                      .......
                          
3. Disable ssl in OHS/opmn/conf/opmn.xml as shown below for HTTP_Server component tab.

             
                 
                 
             

             
              


Bugs identified while upgrading to OAM 10.1.4.0.2 BP02:

When installing the 10.1.4.2.0 BP02 patch (Patch 6748699 or 5957301), against a 10.1.4.2.0 installation, you will receive the following error:

For Webpass:

    --- Oracle Access Manager install ---
    Error: You are trying to apply patch of Oracle WebPass for different server
    while the component Oracle WebPass is installed for different server.
    This is not supported

For Policy Manager:

    --- Oracle Access Manager install ---
    Error: You are trying to apply patch of Oracle Policy Manager for different
    server while the component Oracle Access Manager is installed for different
    server.
    This is not supported.

For WebGate :
    --- Oracle Access Manager install ---
    Error: You are trying to apply patch of Oracle Webgate for different
    server while the component Oracle Access Manager is installed for different
    server.
    This is not supported.


You are sure that you are using the correct patch installer for the component you are trying to patch
It is caused by a long path to the installation binary identified as Bug 6996850.

As a workaround, move the binary for the patch to a location with a shorter path. For example:
This fails:
    /scratch/download/OAM10_Release2_BP02_Patch/Oracle_Access_Manager10_1_4_2_0_BP02_Patch_linux_APACHE2_WebPass_binary_parameter
This works:
    /u01/orasoft/wgpatch/Oracle_Access_Manager10_1_4_2_0_Patch_linux_OHS_WebGate_binary_parameter

Trouble Shooting OAM-Sharepoint Integration

This post will describe some of the trouble shooting tips of OAM and Sharepoint Integration.
Error: Images not appearing:-
Simulation:
1. Access the sharepoint portal page.
2. Enter the OAM credentials to login to portal.
3. Sharepoint portal page will be shown but images are not displayed.
Probable Solution: Check the Anonymous Access checkbox is enabled in Sharepoint Administration website. If not enable it and restart IIS web server.
Create a new web site and create 2 sites, first for default as / and second for testing purpose as sample.
Add the same hostname:port in the host identifiers section.
Restart Access Server.
Goto IIS console and to the new website created, enable the anonymous authentication in the Directory Security. Add the IIS impersonation dll in the Home Directory --> Configurations. Move the IIS dll upwards.
Restart IIS server and test the new sharepoint portal for OAM integration.

Error: Authentication prompting twice:-
Simulation:
1. Access the sharepoint portal page.
2. A windows pops up, user enters OAM credentials and submits.
3. Again a window appears (for Windows Native Authentication) for credentials.
4. Enter the credentials again with DOMAIN (eg., domain_name\orcladmin) and submit.
5. Sharepoint portal page will be shown.
Probable Solution : Check the Integrated Windows Authentication checkbox is enabled in the Sharepoint website. If so, uncheck it and restart IIS webserver.
Error : Access is Denied:
Description:
1. Access the sharepoint portal page.
2. A windows pops up, user enters OAM credentials and submits.
Probable Solutions:
1.Check if there is time difference between OAM machine and webgate Sharepoint machine.
2. Check the web based policies in Sharepoint Portal Administration Page to see if the authorized to see the resource.

Error : 401 UnAuthorized
Solution: Check if the anonymous access is diasabled in the sharepoint website. If so, enable the checkbox and restart IIS server.
Error:The following file(s) have been blocked by the administrator: /access/oblix/apps/webgate/bin/webgate.dll
Probable Solution: Goto Policy Manager console, access the sharepoint policy domain. Goto Authorization rules and check the access is allowed to all users. If not select Any One and try accessing the SPPS resource.

Keypoints to remember for this integration:
1. SPPSImpersonator should be added in DomainController Security Policy and Domain Security Policy. Goto LocalPolicies --> User Rights Assignments and double click act as part of operating system and add the SPPSImpersonator user.
2. Sharepoint machine and OAM installed machine should not have time difference.
3. Sharepoint Administrator website should not have IISImpersonation dll.
4. Sharepoint Administrator website should have both anonymous access and Integrated Windows Authentication checkboxes enabled.
5. The Sharepoint portal website should have anonymous access checkbox enabled, but IWA checkbox disabled.
6. Make the IISImpersonationExtension.dll as the first option in the Wildcard application maps in the sharepoint portal website properties.
7. Ensure that Allow option for Oracle Webgate in Web Service Extensions is greyed.
8. While installing .Net Framework 3.0 (before installing sharepoint) ensure that you are online (internet connection).
9. The Sharepoint policy domain should have Headervar as IMPERSONATE with attribute as uid in the Authentication Actions.
10. Ensure that port is specfied in IIS access gate in the Access System Console before IIS webgate installation.

KeyPoints for Multi Domain SSO:
The above integration has E-business Suite, OAM and Sharepoint were existing on different machines in different domains. OAM will provide multi domain SSO for E-biz and Sharepoint applications.
The OHS webgate installed on OAM machine should act as primary authentication server and IIS webgate installed on Sharepoint machine will act as secondary server.
However, both the webgates will have primary HTTP cookie domain and preferred hostnames specified with their respective domain and machine names.
The Authentication scheme for IIS webgate should have challenge redirect field specified as OHS server (eg., http://ohs_installed_hostname:port).
The Authentication scheme for E-business suite application should have authentication level (say 0) less than that of Auth level for IIS webgate(say 1).

Troubleshooting OAM-OAAM integration

1. Error:
Oracle Access Manager Operation Error
The login form /oasa/loginPage.jsp defined for form authentication itself requires form authentication. It should be unprotected.
Contact your website administrator to remedy this problem.
Probable Solution:
Disable the policy protecting the /oasa/loginPage.jsp (if exists). Restart both webserver and access server.
2. Error:

UnsatisfiedLinkError: no obaccess in java.library.path (in webserver logs)
Probable Solution:
Add this E:\product\oracle\NetPoint\AccessSDK\AccessServerSDK\oblix\lib to the tomcat (where OASA is hosted) path variable. If the server hosting OASA application is weblogic, add this to startWeblogic.cmd to the LD_LIBRARY_PATH variable.

Troubleshooting tips on Oracle IDM 11g installations

1. Error:
Message from syslogd@itechdemo at Tue Aug  4 21:18:34 2009 ...
itechdemo Oblix: 2009/08/04@15:48:34.019699     17769   17783   ACCESS_GATE    FATAL    0x0000182C      /usr/abuild/Oblix/coreid1014/palantir/webgate2/src/apache2entry_web_gate.cpp:434        "The AccessGate is unable to contact any Access Servers."       raw_code^301
Solution: 1. Check the preferred hostname given in webgate (in Access console) in the Host Identifiers section.
              2. Rearrange the modules in httpd.conf by moving load modules to the end of file.
2. Error:
[oracle@atl2-lnx01 bin]$ ./start_ois_server
Using Linux Threading Library.
/disk1/identity_mgmt/Oracle/Middleware/OAM/identitySvr/identity/oblix/apps/common/bin/ois_server: error while loading shared libraries: libdl.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
rm: error while loading shared libraries: libc.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
OIS Server started with pid: 23568
[oracle@atl2-lnx01 bin]$ /bin/sh: error while loading shared libraries: libdl.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory.
Solution: Comment out all the lines where it is setting LD_ASSUME_KERNEL to 2.4.19 in start_ois_server and start identity server.
Note: Follow the same solution for starting access server too.